Achtergrond

Emmaus is een internationale organisatie met 410 vestigingen in 41 landen verdeeld over 4 continenten. Emmaus Regenboog in Wageningen maakt hier deel van uit.

Ruim 75 jaar geleden is de Emmaus beweging begonnen. De Franse priester Henri-Antoine Gronès, beter bekend onder de naam Abbé Pierre, wilde zich inzetten voor de vele daklozen in Parijs. Hij stelde zijn huis, dat hij Emmaus noemde, open voor hen. Om inkomsten te verkrijgen voor deze opvang  begon hij samen met de daklozen vodden te verzamelen. Vanuit zijn betrokkenheid en bezieling ontstond een beweging die welvaartsresten ophaalde en verkocht. Dit gebeurde vanuit woon-/werkgemeenschappen. Zo was er een manier ontstaan om zogenaamde “kanslozen” werk en onderdak te geven, waardoor zij ook hun zelfrespect konden herwinnen.

In die 75 jaar heeft de Emmaus beweging zich verder ontwikkeld, en is zij ook gegroeid, maar in de basis en in het gedachtengoed, is er weinig veranderd. Ook in Nederland zijn er woon-/werkgemeenschappen, en daarnaast ook, zoals in Wageningen, plekken waar mensen niet samen leven, maar wel samen komen om zich in te zetten voor elkaar en voor anderen. Daarnaast is de kringloop van goederen de belangrijkste bron van inkomsten gebleven voor de Emmaus beweging.

Elke vestiging van Emmaus is vrij om zich op een unieke manier te ontwikkelen, maar daarnaast onderschrijft iedereen bij Emmaus de basis principes van de organisatie:

  • je zet je in voor mensen die het slechter hebben getroffen dan jijzelf;
  • mensen worden aangespoord en geholpen om voor zichzelf een goed bestaan op te bouwen;
  • je werkt en zet je in vanuit respect voor je medemens en de omgeving.

Links

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?